Här var det tårta!

 
 
Förra helgen hade vi ett litet kalas här hemma för min bror som fyllde år. Det har blivit lite av en tradition att min present till honom är en tårta. Första riktigt genomarbetade tårtan var denna för två år sedan som föreställer en karaktär från spelet Assassin's Creed. Förra året blev det en tårta med ett brädspelstema och i år såg tårtan ut såhär. Jag hann inte med jättemycket detaljer men tanken är att den ska koppla till en brädspelsserie. 
 
Extremt god blev den i alla fall så jag tänkte dela med mig av lite recept om någon är intresserad. Det är sällan jag hittar på helt egna recept utan jag söker runt på nätet och plockar ihop de bästa kombinationerna för just den tårtan jag tänker göra.
 
 

Tårtbotten "lika delar" 20 cm i diameter:

Jag använder ett väldigt enkelt recept när jag gör alla mina tårtbottnar. Vill ni ha mått för olika storlekar på bottnar rekommenderar jag att söka på nätet efter "lika delar tårtbotten".
 
Gör såhär: Tag fram tre likadana glas och knäck 2 ägg i ett av dem. I nästa glas fyller du upp med socker i samma nivå som äggen och i det tredje glaset lägger du 2 msk kakao och lika mycket vetemjöl som potatismjöl till samma nivå som äggen. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.
 
Vispa sedan äggen och sockret tills det är vitt och fluffigt (brukar vispa 5–10 min). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner den i smeten. Häll upp i en smörad form och grädda på 175 grader i ugnens nedre del i ca 20–25 min. Känn med en sticka i mitten för att se om den är klar, stickan ska vara torr.
 
 

Fyllning:

Jag valde att ha endast en fyllning till den här tårtan nämligen hallonmousse vilket passade väldigt bra till den ganska chokladiga bottnen. Receptet jag använde den här gången var detta som innehåller färskost och blev väldigt god. Jag gjorde en och en halv sats vilket räckte till två lager. På varje lager strödde jag dessutom ut dajmkulor på beställning av brorsan. ;) 
 
 

Täckning:

De flesta tårtor jag gör täcker jag med vit chokladsmörkräm för att jag tycker att den är väldigt smaskig och inte alls sockrig som väldigt många smörkrämer är. Använder alltid ett recept från bakgladje.blogspot.se som ni hittar här.
 
Tillslut täckte jag tårtan med ett marsipanlock. Den här gången använde jag marsipan som jag köpte från Panduro Hobby helt enkelt för att det var enda stället jag kunde ta mig till just den dagen. Men de är väldigt dyra så jag kan inte direkt rekommendera det. ;) Nästa gång får det bli något liiiiite billigare. :P
Bakning | tårta | | Kommentera |

Så fantastiskt vackert med snö

 Hade tyvärr inte systemkameran med mig men insåg att mobilbilderna blev rätt bra ändå! Redigerar också
på en annan skärm så är osäker på hur färgerna blir. Hoppas det ser bra ut för er.
Den fantastiska utsikten över Göteborg från min pojkväns lägenhet. Utsikten är grym i
vanliga fall men blir ännu finare med massa, massa snö!
 
En av de få gångvägarna som faktiskt var skottad. Snööööö!
 
 
Idag vaknade jag vid sjutiden av väckarklockan och var på ganska uruselt humör. Men när jag tagit mig upp och kikat ut genom fönstret och insett att det har kommit över 30 cm snö inatt (helt galet mycket!) så kom jag på andra tankar. :D Särskilt när jag väl kommit ut och började plumsa runt i snön för att försöka ta mig till spårvagnshållplatsen. Sååå mysigt! Det blir en sån härlig stämning när folk är ute och skottar, samlas i stora klungor vid hållplatserna (för att inte kollektivtrafiken fungerar dock ... ;), pratar och ler mot varandra. Idag skulle jag faktiskt ha haft min första engelskalektion men på grund av snökaoset som råder i hela Göteborg var det inte direkt möjligt att ta sig dit.
 
Skolan har ju som sagt satt igång igen så jag har fullt upp. Den här terminen satsar jag på Matematik 4 och Engelska 6 på Komvux för att samla så mycket meritpoäng som jag bara kan för att komma in på en utbildning som jag är lite sugen på till hösten.
 
Utöver kurserna ska det klämmas in plugg inför högskoleprovet, hiphop-dans, simning och ... det verkar som att det lutar åt en flytt framåt våren ... hoppas, hoppas!
Fotoalbum, Fotografi / Natur & Grönska | snö | | Kommentera |

Felicia och fototräff 2014

Modell: Felicia / Foto: Jag / Utrustning: Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.8
 
 
Insåg just att det är ungefär ett och ett halvt år sedan jag tog dessa bilder. Det var på en fototräff som Lina Flodins och Felicia Olsson ordnade i Göteborgs centrum 26 april 2014. Det känns verkligen inte som att det var så längesedan men det var hur som helst mycket trevligt. Felicia är verkligen en duktig modell och det är väldigt kul att se tillbaka på hennes och Linas utveckling tillsammans inom modellfotografering.
 
Fler bilder från fototräffen kan ni se här och här. Jag ser nu såhär i efterhand att bilderna inte riktigt är så snygga som jag minns dem ... kanske blir det en omarbetning på några bilder framöver ...
 
 
Fotografi / Modell & Porträtt | fototräff, modell | | Kommentera |
Upp