Här var det tårta!

 
 
Förra helgen hade vi ett litet kalas här hemma för min bror som fyllde år. Det har blivit lite av en tradition att min present till honom är en tårta. Första riktigt genomarbetade tårtan var denna för två år sedan som föreställer en karaktär från spelet Assassin's Creed. Förra året blev det en tårta med ett brädspelstema och i år såg tårtan ut såhär. Jag hann inte med jättemycket detaljer men tanken är att den ska koppla till en brädspelsserie. 
 
Extremt god blev den i alla fall så jag tänkte dela med mig av lite recept om någon är intresserad. Det är sällan jag hittar på helt egna recept utan jag söker runt på nätet och plockar ihop de bästa kombinationerna för just den tårtan jag tänker göra.
 
 

Tårtbotten "lika delar" 20 cm i diameter:

Jag använder ett väldigt enkelt recept när jag gör alla mina tårtbottnar. Vill ni ha mått för olika storlekar på bottnar rekommenderar jag att söka på nätet efter "lika delar tårtbotten".
 
Gör såhär: Tag fram tre likadana glas och knäck 2 ägg i ett av dem. I nästa glas fyller du upp med socker i samma nivå som äggen och i det tredje glaset lägger du 2 msk kakao och lika mycket vetemjöl som potatismjöl till samma nivå som äggen. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.
 
Vispa sedan äggen och sockret tills det är vitt och fluffigt (brukar vispa 5–10 min). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner den i smeten. Häll upp i en smörad form och grädda på 175 grader i ugnens nedre del i ca 20–25 min. Känn med en sticka i mitten för att se om den är klar, stickan ska vara torr.
 
 

Fyllning:

Jag valde att ha endast en fyllning till den här tårtan nämligen hallonmousse vilket passade väldigt bra till den ganska chokladiga bottnen. Receptet jag använde den här gången var detta som innehåller färskost och blev väldigt god. Jag gjorde en och en halv sats vilket räckte till två lager. På varje lager strödde jag dessutom ut dajmkulor på beställning av brorsan. ;) 
 
 

Täckning:

De flesta tårtor jag gör täcker jag med vit chokladsmörkräm för att jag tycker att den är väldigt smaskig och inte alls sockrig som väldigt många smörkrämer är. Använder alltid ett recept från bakgladje.blogspot.se som ni hittar här.
 
Tillslut täckte jag tårtan med ett marsipanlock. Den här gången använde jag marsipan som jag köpte från Panduro Hobby helt enkelt för att det var enda stället jag kunde ta mig till just den dagen. Men de är väldigt dyra så jag kan inte direkt rekommendera det. ;) Nästa gång får det bli något liiiiite billigare. :P
Bakning | tårta | | Kommentera |
Upp